Forfatter: JP Delaney      Originaltitel: The Girl Before      Antal sider: 399

Forlag: Lindhardt og Ringhof     Serie:      Antal stjerner:   

Sprog: Dansk

Sponsoreret indlæg

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt og Ringhof


Jane har brug for en frisk start og flytter ind i en minimalistisk hi-tech lejlighed i London. Arkitekten bag insisterer dog på en række mærkværdige regler, som for eksempel ingen bøger, ingen billeder på væggene, ingen personlige nipsting.

Jane flytter ind og opdager hurtigt, at den tidligere lejer døde under tragiske omstændigheder. En kvinde, der lignede Jane overraskende meget. I takt med at Jane forsøger at få klarhed over stedets historie, følger hun ubevidst de samme mønstre, tager de samme valg, krydser veje med de samme mennesker og oplever samme snigende angst som kvinden før.

Kvinden før” er en ægte pageturner og årets stærkeste psykologiske thriller. Til læsere af domestic noir-bøger som “Før jeg lukker øjnene”, “Kvinden i toget”, “Kvinden der forsvandt”.

Denne bog var jeg virkelig spændt på. Jeg havde for første gang læst om den i et nyhedsbrev fra Lindhardt og Ringhof.  Jeg synes coveret var virkelig flot, og så lød bogen bare helt enormt spændende, så den måtte jeg bare have hjem og læse! Og jeg kan lige love for, at denne thriller i den grad, imponerede mig!

”Kvinden før” er en thriller i verdensklasse! En mageløs thriller, der river dig med på den vildeste psykologiske rejse, du længe har været ude på!

Sproget er let og nutidigt. Det er dejligt flydende, så der er et behageligt og naturligt læseflow gennem hele romanen. Sproget er samtidig enormt spændende, og Delaney formulerer sig fremragende godt.
Der sker måske ikke så meget i bogen i starten, men jeg blev alligevel pirret nok og på de helt rette tidspunkter, så spændingen holdt. Jeg bare måtte vide mere om Emma og Jane og det mystiske hus, de flytter ind i.  man bliver stille og roligt grebet af samme paranoia og usikkerhed som de to kvinder, og jeg begyndte at se spøgelser alle vegne – både i romanen, men faktisk også i min egen lejlighed.

Plottet er bare genialt! Fuldstændig perfekt! Det er virkelig længe siden, jeg har siddet med en bog, der har fascineret mig på samme måde, som ”Kvinden før” gjorde. Den er bare så gennemført, at jeg sidder og får et sug i maven, ved tanken om alle de geniale scener og plottwists, og jeg kan ikke vente med at læse den igen.
Man følger to kvinder: Emma i fortiden, som senere bliver fundet død under mystiske omstændigheder, og i nutiden følger man Jane, som flytter ind i samme hus, som Emma døde i nogle år forinden.  Jeg synes, at måden, denne bog er skrevet på, er genialt udtænkt af forfatteren, da den tilføjer ekstra meget mystik og uhygge. De to kvinder er måske forskellige, men deres historier i huset ligner så meget hinanden, at jeg til tider glemte, hvilken af kvinderne det var, jeg læste om. At jeg glemte dette, var dog noget virkelig godt efter min mening, da det var med til at skabe den helt rette stemning. Denne bog var virkelig uhyggelig! Det gav mig gåsehud og hjertebanken at se disse to kvinder udleve næsten samme historie, velvidende at den ene faktisk er død i nutiden – hvad vil der dog komme til at ske med hende, der bor i huset nu? Hvem eller hvad er skyld i forrige lejers tragiske død? Var det selvmord? En ulykke? Var det den mystiske udlejer? Eller kunne det være en helt anden?

De meget korte kapitler bidrager til, at jeg nærmest ikke nåede at vænne mig til kvinden, jeg læste om, før der blev skiftet til den næste. På den måde var der hele tiden noget mystik omkring kvinderne, da jeg aldrig rigtigt kom helt tæt nok ind på livet af dem, før næste kapitel kommer, og jeg fulgte den anden kvinde. Dog lærte jeg alligevel Emma og Jane nok at kende til, at jeg knyttede mig til dem, og at jeg bare måtte høre deres historier til ende!
Der var på intet tidspunkt i bogen, hvor jeg havde regnet plottet ud. Hver gang jeg troede, jeg havde den,  kom der et nyt twist på historien. Bogen har virkelig de mest imponerende plottwist, jeg nogensinde har oplevet, men det er bare det, der gør den her bog så genial, perfekt og helt igennem uhyggelig! Jeg kunne ikke regne med noget som helst, og jeg ELSKEDE det! Jeg kom selv med de vildeste beskyldninger og mistænkte selv den mest langt ude person i bogen, og jeg kom aldrig tæt på at regne ud, hvad der ville ske.
Selv efter det vildeste twist mod bogens slutning, kommer der lige et par ekstra twists, så jeg ikke på noget tidspunkt følte, at jeg kunne slappe rigtigt af. Men det er lige sådan, jeg vil have, en thriller skal være! Den skal være nervepirrende, uhyggelig og paranoiafremkaldende lige indtil sidste side er vendt. Og det kan jeg lige love for, at ”Kvinden før” er!

Det mest interessante og gennemførte i  ”Kvinden før” er uden tvivl karaktererne. Det er dem, der er med til at skabe uhyggen og paranoiaen hos læseren.  Jeg er så imponeret over karaktererne i denne roman! De tog vejret fra mig gang på gang, og jeg måtte flere gange lægge bogen fra mig et øjeblik, for nu turde jeg ikke læse videre.  Lige som plottet kunne jeg simpelthen ikke regne de karakterer ud eller forudsige noget som helst omkring dem.  De var så vanvittigt uforudsigelige alle sammen, så selv den karakter, jeg så som den mest pålidelige, kunne jeg alligevel ikke stole på, fortalte sandheden.  Jeg sad faktisk og følte mig manipuleret med af næsten samtlige karakterer og forfatteren, og denne følelse har jeg aldrig nogensinde haft før. Jeg sad fuldstændig åndeløs tilbage, og mit hjerte hamrede stadig derudaf, da jeg havde vendt sidste side.

”Kvinden før” er en helt igennem unik psykologisk thriller, der får dig til at føle dig usikker i dit eget hjem, og får nakkehårene til at rejse sig, mens man læser.

Dette er uden tvivl den mest enestående bog, jeg har læst i år, og den skal helt bestemt have 5 ud af 5 stjerner.

Kvinden før er et must-read for enhver thriller fan!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *